Welkom op mijn website

U bent hier:  Home > Fotografie > Techniek > Sluitertijd
top
Page
Menu
News

Sluitertijd

Met de sluitertijd kun je een aantal dingen regelen:

  1. Het is één van de elementen waarmee je in combinatie met het diafragma  kunt regelen hoeveel licht op je sensor komt.
  2. Je kunt regelen hoeveel beweging van je onderwerp wordt vastgelegd.
  3. Je kunt ermee regelen dat je eigen beweging wordt beperkt.

Zie voor een wat meer uitgebereide beschrijving van deze term deze pagina op Wikipedia

1

Als je het diafragma instelt zal de sluitertijd door de camera worden afgesteld waardoor normaal gesproken de foto goed zal worden belicht. Waarom je het diafragma zou willen instellen wil ik in hetvolgende hoofdstuk behandelen.

2

Het kan zijn dat je wilt dat de sensor maar heel kort wordt belicht of juist heel lang.

Een korte sluitertijd heeft het voordeel dat je van een onderwerp dat snel beweegt, denk aan diverse sporten) toch een scherpe foto kunt maken. Bij een langere sluitertijd zou je de beweging kunnen vastleggen. Hiervan wordt vaak gebruik gemaakt om stromend water wat dynamischer te fotograferen.

3

Als je foto's maakt uit de hand loop je al snel het risico dat je handen en daarmee de camera trillen, waardoor je foto niet scherp wordt. Door een korte sluitertijd kun je deze onscherpte beperken.

Er zijn wel camera's en/of lenzen die die trillingen enigszins kunnen corrigeren, maar dat heeft zijn grenzen er komt een moment dat je te maken krijgt met bewegingsonscherpte.

Een grove regel is: minimale sluitertijd = 1 / brandpuntsafstand. Houdt hierbij echter rekening met het feit dat, uitgezonderd de duurdere camara's, een cropfactor hebben. Dat komt omdat de sensor waar het beeld op komt kleiner is dan de bij de analoge fotografie veel gebruikte 35mm. Bij de berekening van de formule moet je die cropfactor wel meerekenen. Een voorbeel: mijn camera heeft een cropfactor van 1,6. Voor een lens van 100mm moet een minimale sluitertijd worden gebruikt van 1/160, namelijk 1 / (100 x 1,6). Houdt deze regel maar aan want als je lager gaat zitten loop je het risico dat je foto onscherp wordt. Sommige fototoestellen of lenzen kennen een stabilisatie. Dat is een mechanisme dat de beweging probeert te compenseren. Daarmee kun je proberen om toch een iets langere sluitertijd te gebruiken dan in de hiervoor genoemde formulie: Bij sommige goede systemen kan dat twee stops schelen.

Natuurlijk kun je wel langere sluitertijden gebruiken, maar dan moet er wel een statief worden gebruikt of iets anders waarddor de beweging van de camera wordt beperkt.

« vorige top volgende »
top
Page
Menu
News
Hoe kwam deze site tot stand

Deze site kwam tot stand met het programma CMSimple.

CMSimple is een eenvoudig te bedienen en te installeren Content Management System (CMS), dat geen databank nodig heeft. Het voordeel daarvan is dat de inhoud van je site heel gemakkelijk kan worden benaderd.

En niet onbelangrijk: Voor privegebruik is het gratis.


Nationaal Zorgfonds.

met uw steun gaan we het regelen: goede zorg, zonder zorgverzekeraars en zonder eigen risico!

www.zorgfonds.nl


 Link naar Kinderopvang De Wens

Onze dochter heeft een kinderopvang.

In deze opvang worden kinderen van 0 tot zo'n 12 jaar liefdevol opgevangen. Als u in Kampen of omgeving woont en op zoek bent naar een kinderopvang bezoekt u dan eens de website


Kijk ook op mijn andere sites

Mijn fotosite

Stamboomonderzoek

Fotografie

Ik houd mij al heel lang bezig met fotografie.

Om de resultaten te bekijken kun je klikken op deze link, waarna je terecht komt op een andere site van mij.

Mijn favoriete foto's heb ik ondergebracht in een aparte collectie

 

top
Page
Menu
News
top
Page
Menu
News

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Inloggen