Welkom op mijn website

U bent hier:  Home > Fotografie > Techniek > Belichting
top
Page
Menu
News

Belichting

Fotograferen betekent letterlijk schrijven met licht. Dat schrijven met licht gebeurt in je toestel. In je camera wordt gedurende een korte tijd licht toegelaten op je sensor. Daardoor worden de bits, die zich op die sensor bevinden van informatie voorzien over het licht en de kleuren daarvan. Daarna worden die gegevens doorgegeven naar het opslagmedium dat je in de camara hebt gedaan of soms naar het vaste geheugen dat in je camera is gemonteerd.

Voor een goede weergave van hetgeen je wilt fotograferen is een bepaalde hoeveelheid licht nodig. De benodigde hoeveelheid is altijd hetzelfde. Alleen als je de zogenoemde ISO-waarde aanpast kan de sensor met meer of minder licht toe om redelijke beelden te maken.

Zoals gezegd heeft de sensor een bepaalde hoeveelheid licht nodig om een beeld te kunnen maken. Als je teveel licht toelaat ontstaat een overbelichte foto en als je te weinig licht toelaat wordt het beeld onderbelicht.

Het is de kunst om precies zoveel licht toe te laten op de sensor als nodig is om een mooi beeld te vormen. Dat hoeft in het algemeen niet moeilijk te zijn, want op elke camera is wel een stand  "Automatisch". Als je de camera daarop instelt voordat je een foto neemt, zal de belichting in 80 tot 90 procent van de foto's goed zijn. En voor een grote groep gebruikers is dat dan ook meer dan voldoende. Zij zijn tevreden met de belichting van foto's in deze stand. Daar is niks mis mee en ik kan je verzekeren dat er heel wat mooie foto's zijn gemaakt. En als je denkt dat dit ook voor jou voldoende is dan zeg ik je ga foto's maken en je zult je zelf en je familie en anderen veel plezier doen.

Er zijn een paar situaties waarin deze automatische belichting niet zo goed werkt. O.a. werkt het niet naar verwachting als je foto's maakt in de sneeuw. Als je dan niets doet is de kans groot dat je grijze sneeuw krijgt in plaats van witte en dat is niet de bedoeling. De oplossing hiervoor is heel vaak dat je de foto overbelicht. Dat kan prima omdat je toestel denkt dat de sneeuw gemiddeld grijs is en daarop zijn belichting afstelt. Door 1 stop over te belichten wordt je apparaat gefopt en krijg je vaak foto's zoals je dat bedoelde.

Wellicht kun je nog iets mooiere foto's maken als je je de tips over compositie eigen maakt. Meestal ontstaan daardoor foto's die nog leuker zijn om te bekijken. Ga naar de pagina's waarin ik je uitleg wat je kunt doen om een betere compositie te maken.

Maar als je meer sturing wilt geven aan  het beeld op je  foto zou je gebruik kunnen maken van de instellingen van de sluitertijd en/of het diafragma.

Op deze site van moorfotografie.nl vind je ook een eenvoudige uitleg over de drie componenten die van belang zijn voor een juiste belichting

« vorige top volgende »
top
Page
Menu
News
Hoe kwam deze site tot stand

Deze site kwam tot stand met het programma CMSimple.

CMSimple is een eenvoudig te bedienen en te installeren Content Management System (CMS), dat geen databank nodig heeft. Het voordeel daarvan is dat de inhoud van je site heel gemakkelijk kan worden benaderd.

En niet onbelangrijk: Voor privegebruik is het gratis.


Nationaal Zorgfonds.

met uw steun gaan we het regelen: goede zorg, zonder zorgverzekeraars en zonder eigen risico!

www.zorgfonds.nl


 Link naar Kinderopvang De Wens

Onze dochter heeft een kinderopvang.

In deze opvang worden kinderen van 0 tot zo'n 12 jaar liefdevol opgevangen. Als u in Kampen of omgeving woont en op zoek bent naar een kinderopvang bezoekt u dan eens de website


Kijk ook op mijn andere sites

Mijn fotosite

Stamboomonderzoek

Fotografie

Ik houd mij al heel lang bezig met fotografie.

Om de resultaten te bekijken kun je klikken op deze link, waarna je terecht komt op een andere site van mij.

Mijn favoriete foto's heb ik ondergebracht in een aparte collectie

 

top
Page
Menu
News
top
Page
Menu
News

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Inloggen